Wales

De naam Wales komt van het Germaanse woord Walha (vreemdeling) dat mogelijk is afgeleid van de naam van de Keltische stam de Volcae.

Symbolen van Wales

De vlag

De vlag van Wales, bijgenaamd Y Ddraig Goch (Rode Draak), bestaat uit twee even hoge horizontale banen in wit (boven) en groen, met in het midden een rode draak. De vlag is sinds 1959 een officieel symbool van Wales.

Het wapen

Traditioneel wapen van het Huis van Aberffraw van Gwynedd en het persoonlijke wapen van Llywelyn de Grote (1172 – 1240). Dit wordt sinds 1911 gebruikt door de Prinses van Wales. Het blazoen is in vier gedeeld met de kleuren goud en rood. Daarop vier wakende leeuwen, wederzijds en beurtelings van kleur verwisselend, met de tong en de klauwen in azuurblauw.

De narcis

De nationale bloem van Wales is de gele narcis (daffodil).

De draak

Er is geen exacte vorm van de draak vastgesteld, en er zijn verschillende interpretaties. De rode draak wordt al eeuwen met Wales geïdentificeerd. De oorsprong van de draak is onduidelijk en gekoppeld aan verschillende mythen. Een plausibele verklaring is dat de Romeinen het symbool in de vorm van drakenstandaarden naar het Britse eiland gebracht hebben. De oudst bekende bron van de Welshe draak is de Historia Britonum uit circa 830.

Sint David

Patroonheilige van Wales.

Over de persoon van David is bijzonder weinig bekend. Zeker is dat zijn naam voorkomt op lijsten van heiligen uit de 8e eeuw. Hij zou kluizenaar geweest zijn in Wales; als zodanig moet hij een klooster gesticht hebben in Mynyw (verlatijnst tot Menevia, tegenwoordig genoemd naar onze heilige St. David’s); hij was er abt.

Meer over Sint David op Heiligen.net

Bier

Voor vele Welshmen is bier de meest populaire drank. En eigenlijk is het de nationale drank van Wales. Nochtans zijn de bieren van Wales niet zo gekend als andere Britse bieren zoals stout of sommige Engelse ales. Dit komt doordat de brouwerijen in Wales weinig promotie maakten voor hun bieren om de invloedrijke anti-alcohol beweging niet voor het hoofd te stoten.

Hen Wlad Fy Nhadau (Land of my fathers) - Nationale hymne