Wales
Symbolen van Wales
Het wapen
Traditioneel wapen van het Huis van Aberffraw van Gwynedd en het persoonlijke wapen van Llywelyn de Grote (1172 – 1240). Dit wordt sinds 1911 gebruikt door de Prinses van Wales. Het blazoen is in vier gedeeld met de kleuren goud en rood. Daarop vier wakende leeuwen, wederzijds en beurtelings van kleur verwisselend, met de tong en de klauwen in azuurblauw.
De draak
Er is geen exacte vorm van de draak vastgesteld, en er zijn verschillende interpretaties. De rode draak wordt al eeuwen met Wales geïdentificeerd. De oorsprong van de draak is onduidelijk en gekoppeld aan verschillende mythen. Een plausibele verklaring is dat de Romeinen het symbool in de vorm van drakenstandaarden naar het Britse eiland gebracht hebben. De oudst bekende bron van de Welshe draak is de Historia Britonum uit circa 830.
Sint David
Patroonheilige van Wales.
Over de persoon van David is bijzonder weinig bekend. Zeker is dat zijn naam voorkomt op lijsten van heiligen uit de 8e eeuw. Hij zou kluizenaar geweest zijn in Wales; als zodanig moet hij een klooster gesticht hebben in Mynyw (verlatijnst tot Menevia, tegenwoordig genoemd naar onze heilige St. David’s); hij was er abt.
Meer over Sint David op Heiligen.net
Bier
Voor vele Welshmen is bier de meest populaire drank. En eigenlijk is het de nationale drank van Wales. Nochtans zijn de bieren van Wales niet zo gekend als andere Britse bieren zoals stout of sommige Engelse ales. Dit komt doordat de brouwerijen in Wales weinig promotie maakten voor hun bieren om de invloedrijke anti-alcohol beweging niet voor het hoofd te stoten.