Schotland
De naam Schotland is afgeleid van de Latijnse naam “Scoti” die door de Romeinen gebruikt werd om de Gaelische bevolking in het hedendaagse Schotland en Ierland aan te duiden – in tegenstelling tot de Picten. De Scoti wisten hun macht in het huidige Schotland uit te breiden en vermengden zich met de Pictische bevolking. Vanaf de elfde eeuw werd de term ‘Scotia’ gebruikt voor Schotland ten noorden van de rivier de Forth. Vanaf de late middeleeuwen kreeg de term haar huidige betekenis.
Symbolen van Schotland
De vlag
De vlag van Schotland, Saltire of Saint Andrew’s Cross (“Sint Andreas’ Kruis”) genoemd, bestaat uit een wit andreaskruis op een blauw vlak. Het doek is al eeuwenlang het symbool van Schotland en wordt tegenwoordig als civiele vlag en staatsvlag gebruikt.
Meer over St. Andrew en de Saltire, Schotse vlag op VisitScotland, of op Wikipedia.
Het wapen
Het wapen van Schotland bestaat uit een klimmende leeuw van keel, met nagels en tong van azuur, op een veld van goud binnen een dubbelgebloemde en tegengebloemde smalle binnenzoom. Het wapen van Schotland wordt afgebeeld in het tweede veld van het wapen van het Verenigd Koninkrijk.
Meer over het wapen van Schotland op Wikipedia
De eenhoorn
Een eenhoorn mag dan een zeer onwaarschijnlijke keuze lijken als nationaal dier van een land, maar gezien de diep verankerde geschiedenis van mythes en legendes in Schotland, wekt het geen verbazing. De fictieve eenhoorn is al sinds de twaalfde eeuw een heraldisch symbool van Schotland, toen hij door William I in het Scotse wapenschild werd gebruikt. (uit het boek ‘555 Feiten waar je helemaal niets aan hebt’ door Herman Boel.
Sint Andreas – Sint Andrew
Patroonheilige van de vissers, textielarbeiders, touwslagers en van Schotland. De heilige Apostel Andreas werd vermoedelijk geboren in Bethsaïda, nabij het Meer van Gennesaret in Galilea (Palestina). Legenden verhalen dat hij op één of andere manier in Schotland begraven werd, waardoor hij de beschermheilige van dat land werd.
Whisky
De nationale drank van Schotland. Oud, uniek en gevarieerd – er zijn zoveel redenen waarom whisky gevierd moet worden. Uisge beatha, ‘het water des levens’, in het Gaelisch, wordt al vele generaties in Schotland geproduceerd.
Meer over whisky op VisitScotland
Formeel is er geen volkslied. Flower of Scotland wordt vaak beschouwd als het volkslied van Schotland en wordt gespeeld bij voetbal- en rugbywedstrijden waarin het nationale team speelt. Scotland the Brave wordt gebruikt voor het Schotse team bij de Gemenebestspelen.