Engeland

De naam ‘England’ (Engeland) is afgeleid van de oud-Engelse naam Englaland, wat betekent land van de Angelen. De Angelen waren een Germaanse stam die zich tijdens de vroege middeleeuwen vestigden in Groot-Brittannië.

Symbolen van Engeland

De vlag

Deze vlag, bekend als St George’s Cross, is sinds de 13e eeuw de nationale vlag van Engeland. Sinds 1606 heeft het St George’s Cross deel uitgemaakt van het ontwerp van de Union Flag, een Britse vlag ontworpen door King James I.

Het wapen

Dit koninklijk wapen symboliseert Engeland en de Engelse monarchie. het is ontworpen in de hoge middeleeuwen en was onderhevig aan belangrijke veranderingen door wijzigingen in het grondgebied, de politiek en de heerschappij over het Koninkrijk Engeland. Blijvend zijn de drie horizontaal gepositioneerde identieke gouden leeuwen met blauwe tong en klauwen op een diepe rode achtergrond.

De roos

De rode roos is Engelands nationale bloem en verwijst naar de Tudor roos.
De rode roos met het witte hart is de combinatie van de witte roos, symbool van het Huis York en de rode roos, symbool van het Huis Lancaster. Door bij zijn huwelijk met Elizabeth van York in 1486 dit embleem aan te nemen maakte Hendrik VII duidelijk dat hij als afstammeling van het huis van Lancaster, samen met zijn vrouw als afstammeling van het huis van York, de aanspraken op de Engelse troon van de twee rivaliserende takken van de Engelse koninklijke dynastie in zich verenigde.

De leeuw

De leeuw (de berberleeuw) is het nationale dier van Engeland. Tijdens de middeleeuwen kregen moedige Engelse ridderkoningen de bijnaam ‘leeuw’ zoals Richard I van Engeland, gekend als Richard Leeuwenhart.

Sint Joris

Patroonheilige van de ruiters, scouts en militairen en van Engeland.

Joris (Georgius) werd vermoedelijk geboren in Lydda (het huidige Lod), vlakbij Jeruzalem. De Heilige Joris werd gearresteerd, gemarteld en stierf in 303 de marteldood door onthoofding.

Hij is patroon van Engeland (zijn rode ridder-kruis staat nog altijd in de vlag van Engeland, en maakt deel uit van de Union-Jack.

Gin

De nationale drank van Engeland. Tegenwoordig is gin meestal een droge transparante drank. Heel vroeger werd gin anders gebruikt. Het is namelijk gebaseerd op een kruiden medicijn uit de 17e eeuw. Oorspronkelijk komt gin uit Nederland. Tijdens de 30-jarige oorlog is het drinken van gin opgepikt door de Engelsen. De sterke drank is zo overgewaaid naar Engeland en 150 jaar later ontstond de basis voor de London Dry Gin, gemaakt van jeneverbessen.

Nationale Hymne?

Arm Engeland. Als enige land ter wereld heeft het – voor zover bekend – géén volkslied. Als enige land in het Verenigd Koninkrijk moet het het louter doen met het Britse God Save the Queen. Zijn de Engelsen op zoek naar een ander, een eigen Engels volkslied? Lagerhuislid Toby Perkins (Labour) vindt in ieder geval van wel.

Wat het uiteindelijk zal worden is niet gekend. Als er al een Engels volkslied zal gekozen worden. Grote kanshebbers zijn Jerusalem (William Blake) en Land of Hope and Glory (Edward Elgar). Afwachten.

Jerusalem

Land of hope and glory